ošetřo bílá

DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Vedoucí domácí zdravotní péče:
Mobil:
Žádníková Jana
jana.zadnikova@veselinm.charita.cz

Žádníková Jana                                                             Markéta Řičicová
Vrchní sestra, vedoucí sociálních a zdravotních projektů                     Zástupkyně vrchní sestry

Domácí zdravotní péče je odborná zdravotní péče, která je indikována praktickými lékaři, nebo při propuštění pacienta z nemocnice odbornými ošetřujícími lékaři. Poskytují ji registrované všeobecné sestry s osvědčením
k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu.Pracovnice se celoživotně vzdělávají, absolvují odborné semináře,školení, kurzy,konference aj.

Provozní doba:

Po

Út

St

Čt

7.00 - 15.30

7.00 - 17.00

7.00 – 15.30

7.00 - 15.30

• Žádosti o péči jsou přijímány kdykoliv v pracovní dny.
  • Spolupracujeme s 22 praktickými lékaři.
  • Zdravotní péče je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
  • Provoz zajišťuje 12 zdravotních sester 7 dní v týdnu v průběhu celého roku včetně sobot,nedělí a svátků.

Poslání služby

Posláním naší domácí zdravotní péče je zajistit odbornou zdravotní péči v domácím prostředí pacientů a oddálit jejich pobyt v nemocni nebo jiném zdravotnickém zařízení.Péče je poskytována všem osobám na základě indikace praktického lékaře.

Cíl služby

Cílem je zlepšení kvality života, vedení a aktivizace k soběstačnosti a samostatnosti,zamezení vzniku komplikací, zmírnění bolestí a potíží, zhojení defektů, psychická podpora nejen pacientů, ale i rodinných příslušníků.

Domácí zdravotní péče je od června 2010 rozšířena o poskytování paliativní péče.

Cílem domácí paliativní péče je zajistit kvalitní a odbornou péči, psychickou a tělesnou podporu pacientům
v terminálním stádiu života a umožnit jim zůstat do konce života ve svém domácím prostředí v kruhu svých nejbližších. S pomocí a ve spolupráci s praktickými a odbornými lékaři, lékaři ambulancí bolesti, psychologem, duchovními, sociálními pracovníky, týmem registrovaných všeobecných sester a pečovatelek pomáháme nemocným zvládat složitou životní situaci, tlumit bolest a zmírnit další projevy nemoci, vyrovnat se z nemocí, podpořit pečující rodinu a zachovat kvalitu života umírajících.

Oblast působení:

Zdravotní sestry dojíždí do domácností občanů ve Veselí nad Moravou, Vnorovech, Domaníně, Bzenci, Moravském Písku, Syrovíně, Těmicíc, Blatnici, Suchově, Kozojídkách, Žeravinách, Hr.Lhotě, Lipově, Louce, Tasově a do dalších obcích Horňácka.

Nejčastěji poskytované úkony sestry DZP (domácí zdravotní péče)

• zajištění aplikace injekcí, inzulínu, infuzí,
  • zajištění odběrů biologického materiálu (krve, moče, sputa, stolice),
  • převazy dekubitů,operačních ran, bércových vředů, popálenin,
  • šetření stomií,
  • cévkování, očistné klyzmata,
  • měření fyziologických funkcí,
  • zaučení rodinných příslušníků,
  • ošetřovatelská rehabilitace, aktivizace,
  • nácvik sebeobsluhy a soběstačnosti,
  • ošetřování chronicky nemocných,
  • hospicová péče (péče o umírající), podpora rodinných příslušníků.

Nabízíme komplexní péči v domácnostech pacientů a uživatelů.
Na domácí zdravotní péči úzce navazuje pečovatelská služba a osobní asistence. Všichni pacienti a uživatelé mají možnost zapůjčení kompenzačních a rehabilitačních pomůcek.