DOBA KORONAVIROVÁ V OBČANSKÉ PORADNĚ
4. května 2020 Charita Veselí nad Moravou

DOBA KORONAVIROVÁ V OBČANSKÉ PORADNĚ

Pokud by Vás zajímalo, s čím se naše poradna v této době setkává, jaký je její provoz, co to znamená bezkontaktní poradenství, pokusíme Vám více z naší práce přiblížit...

Občanská poradna se dle zvážení s ohledem na všechna rizika, prevenci před možným často neuvědomovaným šířením nákazy, uzavřela pro veřejnost od 16. 3. 2020. Od toho data až do dnešních dnů mohli klienti poradce kontaktovat pouze telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu a hojně toho využívali. Nezaznamenali jsme žádný pokles v rámci konzultací a poradna tak byla plně vytížena.

Pokud se jednalo příkladně o dopomoc při sepsání dopisů, vyjádření pro klienty, využívali jsme moderní technologie (scan, e-mailová komunikace), nebo jsme oprášili i služby české pošty, někteří klienti využili i možnost hovorů prostřednictvím skype.

Mimo zvýšených dotazů v oblasti pracovněprávní problematiky v nouzovém stavu, čerpání ošetřovného, podmínek dalších vládních opatření, důsledků těchto vládních opatření, čerpání a podmínky dávek v hmotné nouzi, státní sociální podpory, jsme evidovali i „standardní poradenské dotazy“ ohledně soudních řízení ve věci úprav výchovy, rozvodů, dotazy týkající se námitkových řízení ve věci nepřiznání invalidních důchodů, a řada dalších dotazů v nejrůznějších oblastech. Na naši poradnu se však obraceli i klienti, kteří měli potřebu hovořit o svém prožívání v této době, kdy se u nich projevila úzkost, nepříjemné psychické stavy, kdy nevěděli, na koho se aktuálně obrátit.

Z dosavadních statistických dat je tak zřejmé, že Občanská poradna má stále své nezastupitelné místo i v tomto režimu (v nouzovém stavu). Stále sledujeme vývoj onemocnění, analyzujeme i vývoj onemocnění i v regionu a v souladu s doporučeními vlády, MPSV Vám v nejbližším termínu oznámíme již standardní fungování poradny – tedy poradenství tváří v tvář při osobním kontaktum kdy však bude nutné dodržení základních hygienických opatření.

Děkujeme za Vaši přízeň.

Za Občanskou poradnu, vedoucí Mgr. Lenka Koleňáková