Pomáháme dál!

Pomáháme dál!

Charita Veselí nad Moravou i při současném stavu nouze vyvolaném epidemií SARS-CoV-2 poskytuje péči těm nejpotřebnějším. Ani naší organizaci se ale nevyhnula opatření, která mají chránit klienty našich služeb, kterými jsou především senioři, lidi nemocní, společensky znevýhodnění, ale i naše pracovníky a veřejnost.

Z nařízení vlády jsme dočasně omezili provoz některých našich služeb. Byl uzavřen denní stacionář Toník a Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Anička. Občanská poradna dočasně převedla svůj provoz na bezkontaktní, poradkyně poskytuje konzultace telefonicky a emailem. Pro veřejnost je dočasně uzavřena i pokladna, místo hotovostních plateb jsme přistoupili k bezhotovostnímu styku. Domácí zdravotní péče, pečovatelská služba, půjčovna pomůcek i péče o lidi bez domova jsou poskytovány bez omezení. Beze změny je i provoz lékárny sv. Lukáše v centru města.

Práce zaměstnanců v sociálních službách a domácí zdravotní a hospicové péče je v této nelehké době v médiích spíše opomíjena, ale právě tyto služby pečují o nejohroženější skupinu, seniory. Pracovníci pečovatelské a ošetřovatelské služby (domácí zdravotní péče) pečují o naše uživatele v jejich domácnostech, zajišťují jim nákupy, hygienu, obědy. Zdravotní sestry poskytují odbornou zdravotní péče o stávající pacienty i o ty, kteří jsou propouštěni z nemocnice do domácího ošetřování dle indikace praktických lékařů. Pečovatelské služby zajišťujeme v celém regionu ORP Veselí nad Moravou a domácí zdravotní péči v regionu Veselska i na Kyjovsku.

V naší organizaci jsme zavedli všechna hygienická nařízení a doporučení. Stejně tak i při péči a kontaktu s uživateli. Všichni pracovníci jsou opatřeni ochrannými rouškami, rukavicemi, návleky, desinfekcí. Prostory našich zařízení důsledně čistíme a desinfikujeme a dbáme na nařízení k minimalizaci mezilidských kontaktů na našich pracovištích i v naší lékárně. Všechny klienty i jejich rodinné příslušníky jsme písemně informovali o bezpečnostních opatřeních při výskytu SARS-CoV-2 a jejich nezbytné spolupráci s našimi pracovníky.

Naši práci od počátku ztěžoval nedostatek ochranných prostředků a materiálu. Vyjadřujeme vděčnost a velké díky všem dárcům a dobrovolníkům, kteří nám bleskově poskytli šité i jednorázové roušky. Poděkování patří pracovníkům města Veselí nad Moravou, Jihomoravskému kraji a všem lidem dobré vůle, bez jejichž pomoci bychom v této, pro všechny spoluobčany náročné situaci, nemohli chránit naše pracovníky a tím i naše klienty.